Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.
D’ACORD | Més informació
CAT ESP ENG
Logo Autisme la Garriga.

El curiós incident del gos a mitjanit

2 de desembre de 2016
Autisme la Garriga al Poliorama

Ahir, dijous 1 de desembre, un grup de professionals de la xarxa de serveis d'Autisme la Garriga, va anar al Teatre Poliorama de Barcelona, a veure l'obra de teatre “El curiós incident del gos a mitjanit”.

En acabar, vam poder parlar amb els actors per a felicitar-los i per a presentar-los el nostre projecte.
Ells, ens van explicar les tècniques que havien portat a terme per conèixer el TEA i interpretar i comprendre el personatge.
L'obra, és una adaptació del llibre de Mark Haddon i ha estat realitzada per Simon Stephens i dirigida per Julio Manrique. L'obra ens presenta un noi amb autisme, en Christopher Boone, qui tracta de resoldre el misteriós assassinat del gos dels veïns, en Wellington. A més a més, el protagonista s'enfronta, per primera vegada, a les seves dificultats (característiques pròpies del TEA) i agafarà un tren per anar a Londres, fugint d'una mentida.

La Fundació Congost Autisme a la Comissió Europea

1 de desembre de 2016
Dia Europeu de les Persones amb Discapacitat

Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme, ha participat com a membre del Comitè Executiu de l’Associació Internacional Autisme Europa a les jornades que com cada any la Comissió Europea ha organitzat, amb la col·laboració del Fòrum Europeu de la Discapacitat, per celebrar el Dia Europeu de les Persones amb Discapacitat.

Les jornades han tingut lloc el 29 i 30 de novembre a Brussel·les. Enguany, a més, s’ha celebrat el 10è aniversari de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. La trobada s’ha centrat en l’anàlisi de la implementació d’aquesta convenció i en el progrés que ha comportat en la promoció dels drets de les persones amb discapacitat a la Unió Europea (UE).

Les jornades s’han estructurat en base a taules rodones on s’ha tractat els temes següents:

1. Deu anys de la Convenció de les Nacions Unides: del model mèdic al model de drets humans.
2. Convenció de les Nacions Unides i una Europa Social: pobresa, protecció social i ocupació.
3. Accessibilitat i llibertat de moviments a la UE.
4. El dret a una vida independent.
5. Dones amb discapacitat.

Els ponents i participants han estat principalment representants de les institucions de la UE, professionals relacionats amb el tema i persones afectades (també familiars que representen als que no poden fer-ho per si mateixos), que articulen la seva acció entorn a diferents tipus d’organitzacions. A més, algunes de les persones amb alguna discapacitat han parlat de les seves experiències personals.

El diàleg interactiu entre els ponents i la resta dels participants ha estat molt interessant amb una aposta clara per la implicació de les persones en la defensa dels seus drets. Reivindicació de la centralitat de la persona i les seves necessitats individuals i d’una resposta integral i transversal des de les polítiques públiques que afecten a totes les persones, com a manera de poder aconseguir una normalització de la diversitat i una inclusió plena.

Res per a nosaltres sense nosaltres és la frase que transmet l’esperit de les jornades.

A més, i en una cerimònia específica, la comissària europea d’Ocupació, Afers Socials, Capacitat i Mobilitat Laboral, Marianne Thyssen, ha anunciat els guanyadors dels premis 2017 de Ciutats Accessibles i s’ha fet els lliuraments corresponents.

L’IES Pla i Marcell visita Autisme la Garriga

15 de novembre de 2016
Visita de l'IES Pla i Marcell de Cardedeu a Autisme la Garriga.

25 estudiants del segon curs d’atenció a persones amb situació de dependència i dos professors, tots ells de l’Institut Pla i Marcell de Cardedeu, van visitat ahir els nostres serveis.
Després d’una xerrada introductòria (animada per una gran quantitat de preguntes dels alumnes) per part del Dr. Francesc Cuxart, es va iniciar la visita guiada durant la qual els estudiants van veure les piscines, els tallers de teràpia ocupacional TERLAB i la residència Llar Cottet.
Durant el recorregut i també en la reunió final, es van repetir les preguntes, fet que demostra l’enorme interès d’aquests estudiants per conèixer a fons els nostres serveis.

Núria Feijoó col·labora amb Autisme la Garriga

11 de novembre de 2016
Nuria Feijoó col·labora amb Autisme la Garriga.

Aquest any, la il·lustradora Núria Feijoó ens ha cedit diverses il·lustracions perquè puguin ser impreses en el paper reciclat que elaboren les persones amb autisme que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga. En anys anteriors, en “Picañol”, en Jaume Gubianas, en Jordi Viladoms i en Carles Arbat han cedit obres seves per a la mateixa finalitat.

La Núria Feijoó, que va néixer a Barcelona el 1973, es arquitecta i il·lustradora.
El 2005 es va llicenciar en arquitectura per la ETSAB i el 2006-2008 va cursar estudis d’il·lustració a l’Escola de la Dona Francesa Bonnemaison i puntualment a Macerata amb la il·lustradora Laura Cantone coma professora.

Especialitzada en il·lustració infantil i juvenil ha col·laborat amb les editorials Edebé, Enciclopèdia Catalana, Barcanova, Cadí, Planeta, Nogué i Bonal, entre d’altres.

La Núria es una il·lustradora increïble. Genialment imaginativa i amb una increïble capacitat per a generar mons infantils i juvenils. Es una il·lustradora nascuda per a il·lustrar comptes infantils, encara que té una capacitat artística extraordinària que li permet abordar qualsevol temàtica que se li proposi.
També ha col·laborat amb “Interlinea” en la realització de dibuixos per a quaderns de física i química de Selectivitat i ha participat en el projecte “Humanitzem els hospitals”, ideat i subvencionat per l’Associació d’Ajuda als afectats de cardiopaties infantils de Catalunya i coordinat per l’il·lustrador Ignasi Blanch.

Una vegada més, des d’Autisme la Garriga agraïm la col·laboració totalment desinteressada de la Núria Feijoó i dels il·lustradors que l’han precedit.
Moltíssimes gràcies a tots!

La Fundació Congost Autisme participa en la Festa dels Súpers

24 d'octubre de 2016
La Fundació Congost Autisme a la Festa dels Súpers

Els dies 22 i 23 d’octubre, la Fundació Congost Autisme va participar a la Festa dels Súpers. La iniciativa, de la Fundació Congost Autisme, va reunir a 12 associacions de Catalunya dedicades al Trastorn de l’Espectre Autista, per primer cop a la història de la Festa dels Súpers. L’estand estava situat a la zona d’ONGs, on durant aquests dos dies, vam poder sensibilitzar a unes 400 persones.

Per fer-ho, vam dissenyar un tríptic informatiu molt proper, tant pels familiars i acompanyants dels súpers, com pels mateixos súpers. També, vam portar a terme l’activitat “10’ per l’autisme”, idea de TEA Sant Cugat. Un joc molt senzill i dinàmic per poder entendre millor com es poden sentir les persones amb TEA. Aquells súpers que ho volguessin també podien fer un dibuix en forma de puzle, símbol de l’autisme. Finalment, vam obsequiar als participants amb globus blaus dedicats al TEA.

Des d’aquí, volem agrair a tots els voluntaris de les associacions que, juntament amb la Fundació Congost Autisme, van participar durant la festa: Junts, Aprenem, Fundació Privada Autisme Guru, Asperger Fundació Friends, Federació d’Asperger de Catalunya, Grup TEA Sant Cugat, Obrir-se al món, Fundació Autisme Mas Casadevall, Univers Àgatha, Fundació Els Xiprers i Centre de Recursos TEA.

Esperem que aquesta unió entre associacions dedicades al Trastorn de l’Espectre Autista vagi més enllà i entre tots puguem fer més accions col·lectives destinades a les persones amb TEA, les seves famílies i a la sensibilització de la societat.

Èxit de participació de l'11a Jornada regional de l’ARAPI

22 d'octubre de 2016
Acte inaugural de la Jornada de l'ARAPI a Barcelona.

Aquest divendres 21 d’octubre s’ha celebrat a l’auditori del CosmoCaixa de Barcelona l’11a Jornada Regional de l’ARAPI (Associació per la Recerca en Autisme i la Prevenció de les Inadaptacions), amb el lema “Autisme i edat adulta, de la clínica a la intervenció”. La Jornada, organitzada per la Fundació Congost Autisme i CERAC conjuntament amb l'associació francesa ARAPI, ha tingut com a objectiu estimular la recerca en l'àmbit dels trastorns de l'espectre autista (TEA). Amb gairebé 300 participats d’arreu de l’estat i d’Europa la Jornada va omplir l’auditori del CosmoCaixa.

L’acte inaugural de la Jornada va anar a càrrec de Cristina Molina (directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), Lluís Noguera (director de CosmoCaixa), Zsuzsanna Szilvasy (presidenta d’Autisme Europe), Marta Roca (presidenta de la Fundació Congost Autisme i de CERAC), Réné Cassou de Saint Mathurin (president de l’ARAPI).

Pel que fa a les ponències, es van tractar diferents temàtiques amb un alt nivell científic i una molt bona acceptació per parts dels participants. Al matí vàrem poder escoltar a la Dra. Catherine Barthélémy parlant sobre les perspectives actuals del TEA, a la Dra. Rosa Calvo sobre el diagnòstic clínic del TEA, la Dra. Patricia Howlin sobre la clínica de l’adult amb TEA, a la Dra. Rita Jordan sobre la clínica de l'adult amb TEA amb discapacitat intel·lectual associada i a Bernadette Salmon que va parlar sobre “Els adults amb TEA i família”.
La tarda començà amb una ponència del Dr. Domingo García-Villamisar sobre “Intervencions psicoeducatives”, seguit del Dr. Joan Cruells que va parlar de intervencions farmacològiques i per concloure la Jornada, en Ramon Cererols (persona en l’espectre) ens va donar el seu testimoni.

Pel que fa a les conclusions de la Jornada, les més importants foren les següents:
• Importància de la conjunció d’esforços entre la societat civil i l’administració pública.
• La detecció i la intervenció (amb mètodes amb evidència científica) precoces són fonamentals per millorar el pronòstic dels nens i nenes afectats de TEA.
• El diagnòstic dels adults ha de tenir un caràcter pluridisciplinari. Es considera que hi ha moltes persones adultes amb TEA, no diagnosticades.
• Hi ha casos molt semblants a la infància, que tenen evolucions cap a l’edat adulta molt divergent. Necessitat d’estudiar les causes aquesta aparent contradicció.
• L’entorn juga un paper cabdal en l’evolució de les persones amb autisme, motiu pel que és imprescindible modificar-lo per adequar-lo a les necessitats de les persones amb TEA.
• Les famílies afectades continuen tenint moltes dificultats per trobar serveis adequats pels seus fills.
• No hi ha fàrmacs per tractar els símptomes nuclears del TEA, tant sols per millorar alguns símptomes associats.
• Els testimonis de persones amb TEA sense discapacitat intel·lectual associada, són un element molt important per conèixer millor el trastorn i per desenvolupar teràpies més efectives.

La Jornada ha tingut el reconeixement d’interès sanitari (RIS) per part de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

CERAC a Navarra

10 d'octubre de 2016

L’Associació Navarra Autismo (ANA) ha organitzat aquest cap de setmana a Pamplona una formació intensiva en mètode DENVER a la qual han assistit 90 persones de tota Espanya, entre elles, la Sra. Marta Robles, psicòloga de l’equip tècnic de CERAC.
El mètode DENVER, traducció de l'original anglès ESDM Early Start Denver Model, és un model social interactiu d'intervenció terapèutica per a nens petits amb autisme basada en la formació intensiva als professionals i als pares com a executors de la intervenció terapèutica realitzada als nens, per aprofitar al màxim la plasticitat cerebral existent en nens menors de sis anys.

Duta a terme per Amaya Áriz, Presidenta d'ANA i terapeuta i formadora en metodologia DENVER i Carmen Gándara, psico-pedagoga especialitzada en DENVER, el col·legi La Compassió de Pamplona ha acollit nou hores de formació intensiva a persones vingudes des de València, Càceres, Huelva, Zaragoza, Logronyo o Vitòria, entre altres ciutats espanyoles.

El mètode Denver emfatitza en la intervenció terapèutica en l'Atenció Conjunta, molt afectada en els nens amb Trastorn de l'Espectre Autista, i precursor del llenguatge i la teoria de la ment. Tot aprenentatge social requereix en les persones amb TEA un esforç addicional per integrar i desenvolupar la intenció comunicativa i la resposta a l'atenció compartida. El mètode DENVER s'ocupa igualment del desenvolupament psico-motor, del desenvolupament cognitiu, l'autonomia i els hàbits, sent un model de caràcter comprensiu, perquè tracta de comprendre i integrar totes les àrees de desenvolupament del nen amb TEA.

CERAC a la UB

6 d'octubre de 2016
Marta Robles a la Universitat de Barcelona.

Ahir dimecres, la Marta Robles, psicòloga de l’equip tècnic de CERAC, va impartir una xerrada a la Universitat de Barcelona per a uns 100 alumnes. Com en ocasions anteriors, la professora Susana Orozco va voler donar a conèixer als seus alumnes d’Educació Social, l’autisme i les seves implicacions amb l’establiment del vincle afectiu. La Marta, va realitzar una presentació amb una primera part teòrica per comprendre les característiques que té aquest trastorn i, després, va proposar estratègies per tal d’afavorir la iniciació, manteniment i finalització del vincle.

Des de CERAC, volem agrair l’interès i l’oportunitat de les professores en conscienciar els seus alumnes sobre el trastorn de l’espectre autista.

“El trastorno bipolar, la enfermedad de las emociones, en el siglo XXI”

5 d'octubre de 2016

El passat 4 d’octubre, el doctor Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la Fundació Congost-Autisme, va participar a Madrid, en el simposi internacional El trastorno bipolar, la enfermedad de las emociones, en el siglo XXI, organitzat per la Fundació Ramón Areces i amb la col·laboració de CIBERSAM (centro de investigación biomèdica en red)

El simposi va aplegat destacats investigadors estatals i internacionals, que van exposar una visió molt completa del trastorn bipolar, des de la descripció clínica i les teories etiològiques, fins la comorbiditat, i les intervencions farmacològiques i psicològiques i pedagògiques.

Entre els ponents internacionals cal citar a Heinz Grunze, que actualment treballa a Salzburg i Dina Popovic, del Sheba Medical Center de Tel Aviv. I entre els estatals, a Eduard Vieta, de l’Hospital Clínic de Barcelona, una de les figures internacionals més rellevants en l’àmbit del trastorn bipolar.

El CSM “La Vinyota” visita Autisme la Garriga

29 de setembre de 2016
Professionals de "La Vinyora" a les instal·lacions d'Autisme la Garriga.

Avui ens han visitat 5 professionals (la directora inclosa) del centre de salut mental “La Vinyota” de Mollet del Vallès.
La visita ha començat amb una reunió amb el psicòleg dels serveis, el Dr. Francesc Cuxart, i posteriorment hem iniciat una visita guiada durant la que les visitants han pogut veure les piscines, el centre de teràpia ocupacional (TERLAB) i la residència Llar Cottet.
Aquesta visita ha servit per dur a terme un intercanvi de idees, experiències i problemàtica de l’atenció a les persones amb trastorns mentals severs, molt valuós.

Autisme la Garriga al FC Barcelona

26 de setembre de 2016
Autisme la Garriga en el FC Barcelona.

Aquest matí, un grup de nois i noies que viuen i treballen a Autisme la Garriga, les seves famílies i professionals, han participat al Camp Nou Experience: el Museu del Futbol Club Barcelona.

El Barça ens ha convidat a gaudir del seu museu, on hem pogut experimentar la passió blaugrana i el Camp Nou en primera persona. El Tour consta d'una sala on hem pogut recordar tota la història del FC Barcelona, plena de vitrines amb les copes més importants del Club, fotografies i equipaments representatius de la seva trajectòria i els seus jugadors. També, disposa d'habitacions amb audiovisuals explicatius molt interessants. Després, hem visitat la zona de graderies i el camp, des de diferents punts panoràmics de l'estadi.

Des d'Autisme la Garriga volem agrair l'oportunitat d'oci que ens ha donat el Club.

Escif: muralisme i autisme

22 de setembre de 2016
Projecte de Escif

Enguany, Escif, muralista de renom internacional, serà l’encarregat de confeccionar el segon mural commemoratiu del 40è aniversari d’Autisme la Garriga. Aquest mural es durà a terme al carrer la Doma cantonada carrer Centre de la Garriga.

Escif és un artista valencià, llicenciat en Belles Arts i especialista en art urbà per la Universitat Politècnica de Valencia. Va començar realitzant grafits durant la segona meitat dels anys 90, per anar evolucionant el seu estil fins a arribar a les seves intervencions actuals. En els seus treballs ha tractat principalment temes socials.
Ha dut a terme “intervencions murals”, que és la forma com ell denomina les seves obres, a Londres, Mèxic, Berlin i Miami, entre d’altres.

Els dies 20 i 21 d’octubre, Escif ha visitat, iterectuat i compartint experiències amb les persones que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga per tal de cercar elements que inspirin aquesta nova intervenció.
Està previst, que a partir del divendres 24 de setembre, Escif comenci a treballar en el que serà el segon mural commemoratiu dels 40 anys d’Autisme la Garriga al centre de la població.

El 2 d’abril passat, coincidint amb el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, ja es va inaugurar a la Ronda del Carril el primer mural commemoratiu elaborat pel muralista Sixe Paredes.

Aquest projecte muralístic ha estat comissariat per l’Arcadi Poch.

XI Congrés Internacional d’Autisme Europa

19 de setembre de 2016
D'esquerra a dreta: Dr. F. Cuxart, Sra. A. Baranger, Sra. M. Roca, Dr. J. Cruells, Sra. E. Martínez i Sra. R. Sanhez.

Els dies 16, 17 i 18 de setembre s’ha celebrat el XI Congrés Internacional d’Autisme Europa a Edinburgh, Escòcia, organitzat per The International Association Autism Europe i The National Autistic Society. El Dr. Joan Cruells, director general de la xarxa de serveis Autisme la Garriga, la Sra. Rebeca Sánchez, directora de la Fundació Congost Autisme, la Sra. Elena Martínez, directora tècnica d’APAFAC i el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor del projecte, hi han assistit.

Autisme la Garriga sempre ha promocionat la formació contínua dels seus professionals. La participació en aquest congrés els ha permès profunditzar en el coneixement dels trastorns de l’espectre autista, el seu tractament, la gestió dels serveis, aspectes relacionats amb la salut laboral i ser coneixedors de les darreres novetats pel que fa als trastorns de l’espectre autista. Alhora, és una molt bona oportunitat per establir relacions amb altres professionals del sector.

El Congrés, d’un alt ressò internacional, ha comptat amb 1.700 assistents de 60 països diferents que han tingut l’oportunitat d'assistir a conferències plenàries, taules de debat, tallers formatius, ponències específiques, presentació de pòsters i una zona d’stands que ha afavorit el networking entre els assistents.

També hi ha participat la Sra. Marta Roca, com a membre del Comitè Executiu d’Autisme Europa, que va presentar dues sessions que van despertar gran interès entre els assistents: Management of challenging behaviour; eating/feeding disorders i Social skills, relationships and sex education.

Inés Arrimadas visita Autisme la Garriga

13 de setembre de 2016
La Sra. Ines Arrimadas durant la seva visita a Autisme la Garriga.

Aquesta tarda, Inés Arrimadas, diputada del partit Ciutadans i cap de l’oposició en el Parlament de Catalunya, ha visitat les instal·lacions d’Autisme la Garriga.

La Sra. Arrimadas, acompanyada per la Sra. Noemí de la Calle, pel Sr. Joan García, pel Sr. Carlos Sánchez, diputats al parlament de Catalunya i pel Sr. Ángel Guillén, portaveu de C’s a l’Ajuntament de la Garriga, han estat rebuts pel la Sra. Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme i d’APAFAC, pel Sr. Antonio Lozano, president d’ASEPAC, pel Sr. Joan Cruells, director general de la xarxa de serveis Autisme la Garriga, per diferents membres de les juntes directives de CERAC, APAFAC, ASEPAC i per diferents tècnics de les entitats que conformen el projecte.

La Sra. Arrimadas ha tingut un llarg intercanvi d’impressions amb tots ells i s’ha interessat per la història i el funcionament de la xarxa de serveis Autisme la Garriga. També ha seguit amb molta atenció les explicacions que li han fet arribar sobre les residències terapèutiques, els tallers ocupacionals, les activitats esportives, els serveis de diagnòstic i la detecció primerenca del trastorn de l’espectre autista.

Durant tota la visita la Sra. Arrimadas ha mostrat molt interès per la tasca que s’està duent a terme des d’Autisme la Garriga, tant a nivell local com nacional i internacional i ens ha encoratjat a tots a seguir en aquesta mateixa línia durant molt de temps.

Des d’Autisme la Garriga, agraïm a la Sra. Inés Arrimadas la seva visita i el seu suport.

40 anys d’un projecte

6 de setembre de 2016
El Dr. Cuxart amb l'Anna el 1976.

Avui fa 40 anys, el 6 de setembre del 1976, obria les portes un centre educatiu especialitzat en el tractament de nens i nenes amb autisme. Era el fruit de la iniciativa d’un grup reduït de pares amb fills afectats, que no es van resignar davant el greu diagnòstic i la situació de precarietat pel que fa al coneixement i tractament d’aquest trastorn que es vivia als anys 70. Juntament amb un equip de professionals van dissenyar un projecte per donar una vida de qualitat, i el més normalitzada possible, a aquests nens i nenes i a les seves famílies. L’Anna i el Jordi van ser el motor que va engegar el projecte Autisme la Garriga, ara fa 40 anys, que avui s’ha convertit en una xarxa de serveis centrada en les persones afectades pel Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), les seves famílies i els professionals del sector.

40 anys després de l’inici del primer curs escolar, adaptat a nens i nenes amb autisme, volem continuar sent un referent en la lluita per una vida digna per a les persones amb TEA, atents a les necessitats d’aquest col·lectiu i de les seves famílies, i treballant per la seva inclusió social.

Curs de musicoteràpia

9 de juliol de 2016
Curs de musicoteràpia.

Ahir, 4 nois i noies que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga varen assistir al curs de musicoteràpia que es duu a terme a l’Escola de música “Josep Aymerich” de la Garriga.

Aquest curs s'adreça a musicoterapeutes i altres perfils professionals com poden ser professionals de la salut i l'educació especial.

El curs és impartit per un professional reconegut que dirigeix els programes de recerca d'un important centre universitari de musicoteràpia a Londres: Simon Procter. La seva experiència en diversos col·lectius d'aplicació i la seva versatilitat com a músic i terapeuta el fan una de les principals autoritats de la musicoteràpia a nivell europeu. Afegir a aquesta presència l'experiència de diversos professionals afavoreix un diàleg enriquidor entre les institucions amb clara vocació de servei.

Concert solidari

8 de juliol de 2016
D'esquerra a dreta: Rosa Viñas, Maria Currius, Elena Martínez i Xavier Fortuny.

Ahir el grup PorFinViernes va oferir un magnífic concert solidari en favor de Càritas, Codespa, la Fundació Enriqueta Villavecchia i la Fundació Congost Autisme (per la seva implicació en el 40è aniversari d’Autisme la Garriga), organitzat pel Reial Club de Tennis Barcelona.

Hi varen assistir al voltant de 800 persones, fou tot un èxit i ens oferí a tots plegats la possibilitat de compartir un agradable sopar en un clima festiu i distès i amb el caliu del compromís vers els més vulnerables.

Moltíssimes gràcies a tots per la vostra generositat en aquesta vetllada solidària.

Moltíssimes gràcies al Reial Club de Tennis Barcelona per aquesta iniciativa i a totes les persones que van fer que l’acte fos un èxit.

I moltíssimes gràcies al grup PorFinViernes per dedicar el seu talent i el seu esforç a una causa com la nostra.

Inauguració exposició de pintures

1 de juliol de 2016
D'esquerra a dreta: Marta Roca, Júlia Grau, Joan Cruells i Marta Castelar.

Aquesta tarda s’ha inaugurat a la Sala municipal d’Art i Exposicions Andreu Dameson i Aspa (plaça de Can Dachs) de la Garriga, una exposició de pintures dels nois i nois que viuen i treballen a la xarxa de serveis Autisme la Garriga.

L’exposició ha estat inaugurada per la Sra. Júlia Grau, Regidora d'Igualtat, Salut i Cooperació, la Sra. Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme, el Dr. Joan Cruells, director general de la Xarxa de serveis Autisme la Garriga i la Sra. Marta Castelar, pintora.
També hi ha assistit la Sra. Neus Marrodan, Primera Tinent d'alcalde, regidora d'Urbanisme, Medi Ambient i Mobilitat i regidora de Societat del Coneixement, la Sra. Dolors Castellà, Regidora d'Acció Social i Habitatge i Consellera Comarcal de l'Àrea d'Habitatge, familiars dels autors de les obres, professionals de la xarxa de serveis i amants de l’art.

L’exposició romandrà oberta fins el dia 17 de juliol, de dijous a dissabte de 17.30 h a 20.30 h i diumenges i festius d’11 h a 14 h.

El Dr. Francesc Cuxart nomenat vicepresident del comitè cientific de l’ARAPI

14 de juny de 2016
Dr. Francesc Cuxart.

El passat divendres, 10 de juny, el Dr. Francesc Cuxart, consultor de la Fundació Congost Autisme, va assistir, a Paris, a la Jornada Anual de Reflexió de l’associació francesa ARAPI, que promou la recerca en l’àmbit del TEA. Les Jornades de Reflexió tenen un caràcter eminentment científic i aquesta darrera va consistir en 4 exposicions temàtiques, seguides d’un extens col·loqui. Els temes abordats foren els següents:

1. Problemes derivats dels criteris diagnòstics de diferents trastorns del desenvolupament.
2. Diagnòstic precoç de TEA, en funció dels signes d’alerta.
3. L’avaluació i la intervenció de les discapacitats intel·lectuals.
4. Implicacions de les conductes problemàtiques en la intervenció.

D’altra part, en la darrera reunió del Comitè Científic de l’associació ARAPI (celebrada el passat 11 de juny), el Dr. Francesc Cuxart fou elegit vicepresident d’aquest Comitè.

Visita de professionals de Xile

10 de juny de 2016
La Sra. Ninon Francois a la residència Llar Cottet.

Aquest matí ha visitat els nostres serveis la Sra. Ninon François, impulsora de la residència “Damián Andrés”, per a persones joves i adultes amb autisme i/o deficiència mental a Xile.

La Sra. François ha estat rebuda pel Dr. Joan Cruells, director general de la xarxa de serveis Autisme la Garriga.
El Dr. Cruells, ha explicat detalladament el funcionament dels nostres serveis a la Sra. François, la qual s’ha mostrat molt interessada en tot moment en el funcionament del mateixos.

La Sra. Ninon François, va fundar en el seu moment una escola que actualment té més de 1000 alumnes més un programa d’integració del TEA a Quillota, Xile i en breu, posarà en marxa un centre-residència.
Aquest centre-residència, en la seva primera etapa, està previst que tingui una capacitat per a 14 residents i 11 externs, fins arribar en un futur, a atendre a 40 residents i 30 externs. Aquest centre serà pioner, referent i únic a Xile i Llatinoamèrica.
Agraïm a la Sra. Ninon François la seva visita als nostres serveis i la confiança que ha dipositat en nosaltres

Autisme la Garriga participa en la diada de Corpus

29 de maig de 2016
Participants en la catifa de Copus de la Garriga

Com és habitual, avui diumenge, Autisme la Garriga ha tornat a participar en la festa de Corpus de la Garriga.

Cada any, en arribar la primavera i el bon temps, Autisme la Garriga es prepara per participar en una de les celebracions més populars de la població de la Garriga: la festa de Corpus. D'una manera o altra, tot el poble participa en aquesta festa, ja sigui elaborant catifes de flors, participant en els actes o simplement sortint al carrer per a veure les catifes de flors i percebre les fragàncies que desprenen la multitud d'elements naturals amb els quals es confeccionen aquestes efímeres obres d'art.

Les flors són les reines de la festa de Corpus, però també ho són tots els elements exclusivament vegetals amb els quals es confeccionen aquestes catifes. Unes setmanes abans, com cada any, a Autisme la Garriga es preparen tots els estris per poder confeccionar la catifa.

El dia de Corpus i de bon matí, els carrers de la Garriga es converteixen en una catifa que mira cap al cel. Grans i petits, habitants de la Garriga i visitants contemplen embadalits durant tot el dia el resultat d'aquesta creació artística col·lectiva en un exercici de solidaritat i comunitat.

Enguany, Autisme la Garriga ha elaborat una catifa commemorativa dels 40 anys de la seva fundació amb motius modernistes de les nostres residències.

Visita de professionals d’Islàndia

24 de maig de 2016
Professionals d'Islàndia a Autisme la Garriga

Avui han visitat els nostres serveis 10 professionals de l’escola Fjӧlbrautaskóli Suṍurnesja d’Islàndia. Es tracta d’una escola ordinària que atén 40 alumnes amb necessitats educatives especials.
Han estat rebuts pel Dr. Francesc Cuxart psicòleg consultor d’Autisme la Garriga i la Sra. Rebeca Sánchez, directora de la Fundació Congost Autisme. Amb posterioritat a una explicació general dels serveis, s’ha iniciat una visita guiada durant la que han pogut veure les piscines el centre Terlab de teràpia ocupacional i la Llar Cottet.
Els visitants han fet moltes preguntes sobre el funcionament dels serveis i les característiques de les persones ateses.

Visita d’estudiants de la Universitat Fontys d’Holanda

17de maig de 2016
Visita d’estudiants de la Universitat Fontys d’Holanda

Com ja és habitual des de fa 9 anys, avui ens han visitat estudiants holandesos de pedagogia dels quatre campus de la Universitat Fontys. Aquest cop han vingut uns 60 alumnes i 4 professors. Han estat rebuts a la sala d’actes de CERAC per l’Elena Martínez (directora tècnica d’APAFAC) i pel Francesc Cuxart (psicòleg consultor de la xarxa de serveis).
Després d’una breu explicació de la història i organització dels nostres serveis s’ha iniciat la visita guiada, que per tal de fer-la més operativa s’ha dividit en dos torns. Els estudiants han pogut veure la piscina, els tallers i la residència Llar Cottet. En tot moment han estat molt interessats en el funcionament dels nostres serveis, sobretot en aspectes tècnics, del perfil dels usuaris i també de finançament.
A l’acabar la visita se’ls ha ofert un petit refrigeri a la Llar Cottet.

HLG System i PLX Coats col·laboren amb Autisme la Garriga

11 de maig de 2016
HLG System i Poliepox.

Aquest setmana HLG System i PLX Coats han efectuat treballs de manteniment i conservació en el mural que va confeccionar en Sixe Paredes amb la col·laboració de persones amb autisme que són atesos als serveis d’Autisme la Garriga en motiu del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme d’enguany.

HLG System és una empresa d’Anglesola que es dedica a la neteja, protecció i manteniment d’espais urbans.
PLX Coats, de Mollet del Vallès, és una empresa especialitzada en la fabricació de productes químics especials formulats per la neteja, protecció i manteniment de superfícies pintades.
Els treballs efectuats al mural d’en Sixe Paredes han consistit en l’aplicació d’un producte ecològic, sostenible, de naturalesa inorgànica i que no contamina, transparent, impermeable, transpirable per protegir el mural. Aquest producte és d’origen japonès i català. El producte aplicat és el PLX CRISTAL que protegeix contra grafits, adhesius i brutícia en general, conservant i allargant la vida útil i bellesa dels materials.

Amb la col·laboració totalment desinteressada de HLG System i PLX Coats, el mural que va dur a terme en Sixe Paredes amb la participació de persones amb autisme ha quedat protegit de les inclemències del temps durant anys.

Agraïm molt sincerament a HLG System i PLX Coats la seva molt valuosa participació en aquest projecte.

Visita del Centre d’Estudis Roca

3 de maig de 2016
Alumnes del Centre d'Estudis Roca

El dia 27 d’abril ens varen visitar 15 alumnes del Centre d’Estudis Roca. Aquest matí ens han visitat de nou 27 alumnes del mateix Centre. Ambdós grups, són del segon curs d’integració social.
Com ja és habitual, els estudiants han estat rebuts pel Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la xarxa de serveis Autisme la Garriga el qual els ha explicat breument com funciona la nostra xarxa i de les característiques de les persones amb TEA que atenem.
Tot seguit han visitat els diferents serveis: zona esportiva, residències i tallers ocupacionals.
Agraïm al Centre d’Estudi Roca el seu interès renovat per donar a conèixer els nostres serveis.

Sant Jordi

23 d'abril de 2016
Parada  de Sant Jordi al centre de la Garriga.

Com és habitual, aquest any hem tornat a posar una paradeta al centre de la Garriga amb productes elaborats pels nois i noies que són atesos als serveis d’Autisme la Garriga.

El fet que la diada hagi coincidit en dissabte i en dia de mercat, ha fet que els carrers de la Garriga estiguessin molt més concorreguts que un dissabte habitual.

Agraïm a tots els familiars i professionals que s’han acostat a la paradeta la seva valuosa col·laboració per donar a conèixer els productes que elaboren els nois i noies que viuen i treballen als nostres serveis.

EL mag Pau Sala ens visita

20 d'abril de 2016
Visita del mag Pau Sala.

Aquest matí ens ha visitat el mag Pau Sala, una jove promesa de la nostra població.
Durant una bona estona, ha fet diversos trucs davant dels nois i noies que són atesos als nostres serveis, els quals han quedat embadalits amb els seus jocs de mans.
Moltes gràcies Pau per l’estona que ens has fet passar!

Inauguració d’una exposició de pintures a la Diputació de Barcelona

15 d'abril de 2016
Inauguració exposició de pintures de persones amb autisme.

Ahir al vespre, a la Sala del Rellotge de la Diputació de Barcelona (Urgell 187) es va inaugurar l’exposició de pintures de noies i noies que viuen i treballen a la xarxa de Serveis d’Autisme la Garriga.

La inauguració va ser presidida per la Sra. Meritxell Budó, vici-presidenta de la Diputació de Barcelona, per la Sra. Marta Roca, presidenta de la Federació Autisme Catalunya i pel Dr. Joan Cruells, director general de la xarxa de serveis Autisme la Garriga.

Aquesta exposició es podrà veure en aquest recinte fins el 31 de maig, de dilluns a divendres de les 9 del matí fins a les 8 del vespre.

Conferència a París

11 d'abril de 2016
El Dr. Cuxart con el equipo organizador.

El passat 8 d’abril, el doctor Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la Fundació Congost-Autisme, va pronunciar una conferencia debat organitzada pel Casal de Catalunya de Paris, sobre l’atenció a Catalunya de les persones amb TEA.
El doctor Cuxart va fer, en primer lloc, un repàs històric de l’atenció d’aquest col·lectiu al nostre país i seguidament va explicar com la xarxa de serveis socials, salut i educació atenen aquestes persones durant tot el cicle vital. Finalment, va descriure la xarxa de Serveis Autisme la Garriga, com a exemple de servei específic i integral d’atenció a aquest col·lectiu. El públic assistent fou molt heterogeni, amb presència de professionals de diferents àmbits i familiars afectats. El col·loqui va ser molt llarg i interessant, i els presents es van interessar per les particularitats del sistema català en relació al sistema francès d’atenció. Així mateix, va haver-hi moltes preguntes sobre les causes de l’autisme i les diferents metodologies d’intervenció.
L’acte va finalitzar amb un brindis per tota la comunitat de persones amb TEA, les seves famílies i els serveis i professionals que procuren cada dia millorar la seva qualitat de vida.

Sergi López visita Autisme la Garriga

8 d'abril de 2016
L'actor Sergi López visita Autisme la Garriga

Avui ens ha visitat l’actor Sergi López. Sergi López, va començar en el teatre amateur. Va estudiar interpretació a “l’École internationale de théâtre et mouvement” de París. Va començar el seu periple pel cine de forma tardana. Al 1991 es va presentar en un càsting a França per participar a la pel·lícula “La Petite amie d'Antoni”, del director Manuel Poirier, el qual seria el seu descobridor i amb el qui ha rodat ja 9 pel·lícules.

La major part de la seva carrera s’ha desenvolupat a França, el que li ha valgut un gran reconeixement internacional
Al 1997 va obtenir el premi del jurat de Cannes. A l’estat español el seu primer treball va arribar el 1994 amb la pel·lícula “La punta de las víboras” de Jesús Franco. Anys més tard va coincidir per primera vegada amb el director Ventura Pons en “Carícies” (1998), i més tard ho va fer amb “Morir (o no)” (2000).

Altres de les pel·lícules que li van reportar fama en les pantalles espanyoles van ser “Entre las piernas”, “Lisboa” i “El método”. En “Sólo mía” va compartir repartiment amb Paz Vega, i a més va ser el dolent en la multipremiada “El laberinto del Fauno”, de Guillermo del Toro. Aquesta interpretació també li va valer diversos premis.

Agraïm molt sincerament a Sergi López que hagi destinar unes hores de la seva comprimida agenda per a compartir una tarda amb els nois i noies que són atesos als serveis d’Autisme la Garriga.

Autisme la Garriga inaugura el mural de Sixe Paredes coincidint amb el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme

2 d'abril de 2016
Inauguració del mural de Sixe Paredes a Autisme la Garriga.

Aquest matí a les 12 del matí, a la seu social d’APAFAC, s’ha fet l’acte d’inauguració del mural que ha confeccionat en Sixe Paredes amb la col·laboració dels nois i noies que són atesos al serveis d’Autisme la Garriga.
Aquest mural és el primer dels tres que ens durant a terme en diferents espais públics de la Garriga per a commemorar el 40è aniversari de la xarxa de serveis Autisme la Garriga.

En l’acte d’inauguració han pres la paraula l’autor, en Sixe Paredes, el comissari del projecte muralista, Arcadi Poch, el director general de la xarxa de serveis Autisme la Garriga, Dr Joan Cruells i l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó.

Tot seguit, tots els assistents s’han dirigit a l’indret on està ubicat el mural (Ronda del Carril, 75), on en Sixe Paredes ha dibuixat el logotip commemoratiu dels 40 anys de la xarxa de serveis Autisme la Garriga i finalment ha signat l’obra.
A l’acte hi ha assistit pares i familiars dels nois i noies que són atesos a la xarxa de serveis, professionals de les diferents entitats i seguidors i amics de la xarxa de serveis i del muralista.

Des de la xarxa de serveis Autisme la Garriga, agraïm al Sixe Paredes la seva professionalitat i humanitat alhora.

Manifest d’Autisme Europa en motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

30 de març de 2016
Respecte, Acceptació, Inclusió, lema d'Autisme Europa d'enguany.

El lema d’enguany del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme és “Respecte, Acceptació, Inclusió”.
Autisme la Garriga s'adhereix al manifest d'Autisme Europe del 2 d’abril d’enguany.
Els podeu veure als següents enllaços:
Manifest Autisme Europa. Versió en anglès.
Nota de premsa Autisme Europa. Versió en català.
Nota de premsa Autisme Europa. Versió en anglès.

Creació artística en motiu del DMCA i el 40è aniversari d’Autisme la Garriga

24 de març de 2016
Arcadi Poch, Sixe Paredes i Joan Cruells.

Aquesta tarda el muralista Sixe Paredes ha finalitzat el mural commemoratiu del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme i el 40è aniversari d’Autisme la Garriga que s’ha dut a terme a les instal·lacions d’Autisme la Garriga.

En Sixe Paredes, ha comptat en la creació d’aquest projecte, amb la col·laboració de persones amb autisme que són ateses a les instal·lacions de la Garriga i amb la pintora Marta Castelar.
Aquest projecte, ha estat comissariat per l’Arcadi Poch.
En Sixe Paredes va començar en el mon del graffiti els anys 80 en la que va desenvolupar una paleta de colors i un estil molt personal.

A principis del 2000 va començar a exposar en galeries. El treball d’aquesta època està inspirat en un univers propi influenciat per les seves vivències personals i per Barcelona, un “lloc enigmàtic, ple d’energia i bressol de grans artistes”. És en aquesta època que va començar a viatjar per diferents països d’Europa per pintar murals en diferents festivals i exposicions.
Més endavant va començar a viatjar per Amèrica. Aquests viatges li varen obrir noves inquietuds sobre cultures i civilitzacions, essent el Perú un dels països que més el va influenciar.
Actualment el seu treball està molt inspirat en el mon antic, però al mateix temps pel present, contraposant-les i transmutant-les en imaginàries dualitats entre el passat i el futur.

En Sixe Paredes amb les seves obres ha recorregut diferents capitals de l’art a de l’estat espanyol, com poden ser Barcelona, Bilbao i Madrid, i d’altres d’internacionals, com París (França), Charleroy (Bèlgica), Moscou (Rússia) i Lima (Perú) entre d’altres no menys importants.

2 d’abril. Dia mundial de conscienciació de l’autisme

21 de març de 2016
2 d'abril. Dia mundial de conscienciació de l'autisme.

Una de cada 100 persones, presenta un conjunt de característiques comuns, provocades per un funcionament diferent del seu cervell, que coneixem amb el nom d’autisme.
Persones que els hi costa captar i entendre els interessos i intencions dels altres, compartir aficions, empatitzar, socialitzar-se. I que a voltes, sense voler, es poden comportar de forma inadequada, ja que sovint no entenen les normes socials preestablertes.
Es volen relacionar i , com tothom, tenir amics. Però no encerten la manera de fer-ho, i sovint es troben sols. El llenguatge no verbal dels altres, acostuma a ser un misteri difícil de desxifrar. I el llenguatge verbal es literal, amb escassa comprensió de les bromes, ironies, metàfores i dobles sentits. Necessiten predictibilitat “saber que passarà desprès” i s’angoixen si no ho saben. Son de pensament rígid i amb escassa capacitat d’adaptació als canvis. Acostumen a ser extremadament sensible a certs estímuls ambientals com els sorolls, les olors, el tacte, el gust... Tenen interessos inusuals que son repetitius i no compartits. Poden sentir-se fascinats al observar, llargues estones, llums intermitents, objectes en moviment. Poden mostrar comportaments repetitius i autoestimulants, que poden resultar estranys als ulls dels altres, com caminar de puntetes, balancejar-se o fer moviments aletejants amb les mans.

La meitat de persones que presenten aquestes característiques, tenen una discapacitat intel·lectual associada, sovint amb absència de llenguatge verbal.
L’autisme comporta una manera de pensar, sentir i viure diferent, que afectarà a la persona i a la seva família, durant totes les etapes de la seva vida.
És una persona que precisarà suports específics, tant l’escola quan és petit, al treball quan es adult, però sobretot necessita comprensió, afecte i respecte, pel fet de ser diferent.

A Autisme la Garriga, aquest any celebrem el nostre 40 aniversari. Ja fa quatre dècades que oferim servei residencial per a persones amb autisme severament afectades, així com tallers, activitats de lleure i d’esport, servei de diagnòstic, assessorament i activitats de formació.
Seguirem treballant amb tenacitat per donar suport a les persones afectades, i a les seves famílies, per afavorir sempre que sigui possible, la seva inclusió, com també el respecte, coneixement i l’autosuficència.

Joan Cruells Pagès
Metge. Director general de la xarxa de serveis Autisme la Garriga.

La presidenta de la Fundació MRW visita Autisme la Garriga

15 de març de 2016
La Sra. Josefina Domènech durante su visita a Autismo la Garriga.

Aquest matí la Sra. Josefina Domènech, presidenta de la Fundació MRW, acompanyada de la Sra. Lupe Palau, ha visitat els serveis d’Autisme la Garriga.

La Fundació MRW té una llarga i reconeguda trajectòria de col·laboració amb les entitats que, tant a nivell local com estatal, treballen per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. La Fundació col·labora amb múltiples accions perquè aquestes persones tinguin una vida activa i així promou la seva inclusió en la nostra societat. Aquest ha estat un principi que des de la creació de MRW el 1977, i amb el lideratge incansable del marit de la Sra. Domènech, el Sr. Josep Manuel Corrales, ha inspirat la seva actuació vers els més vulnerables.

La Sra. Domènech ha estat rebuda per la Sra. Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme i pel Dr. Joan Cruells, director general de la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga.

Després d’una breu presentació han realitzat una visita a les instal·lacions on han pogut veure com persones greument afectades per l’autisme viuen i treballen en un entorn que dóna resposta a les seves necessitats.

En primer lloc, han visitat la piscina coberta on han pogut comprovar com diferents grups duien a terme activitats aquàtiques. Tot seguit han visitat la residència terapèutica Llar Cau Blanc i els tallers ocupacionals de TERLAB on han pogut veure de primera mà com nois i noies amb autisme confeccionen paper reciclat de forma totalment artesanal. També han pogut visitar la zona agrícola i diferents tallers on treballen les persones que són ateses als serveis.

Han intercanviat impressions amb els diferents professionals dels serveis i finalment s’han reunit a la Llar Cottet. La Sra. Domènech ha mostrat el seu interès per tots els serveis i les activitats que es duen a terme i han intercanviat impressions i experiències sobre la importància de treballar perquè les persones amb discapacitat puguin desenvolupar una vida plena.

Agraïm molt especialment a la Presidenta de la Fundació MRW la sensibilitat i l’interès que ha demostrat en conèixer els serveis d’Autisme la Garriga i com treballem perquè les persones més greument afectades per l’autisme, d’acord amb les seves capacitats, duguin una vida activa i el més normalitzada possible.

Agraïm de manera molt especial a la Sra. Josefina Domènech i a tot l’equip d’MRW la implicació que sempre han tingut en pro de la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.
Moltíssimes gràcies!

Finalitza el curs “Autisme i família”

26 de febrer de 2016
Curs Autisme i Familia a les instal·lacions de CERAC

Aquest vespre ha finalitzat el curs “Autisme i família” amb la conferència d’en Xavier Fortuny. Durant 4 sessions de dues hores cada una, en Xavier Fortuny ha parlat de TEA i treball, na Marta Robles de TEA i escola, el Dr. Francesc Cuxart d’estratègies per les famílies i el Dr. Joan Cruells del concepte i les característiques del trastorn de l’espectre autista.

Un cop finalitzada la ponència d’avui, el Dr. Joan Cruells, metge i director general de la xarxa de serveis Autisme la Garriga, ha agraït als participants la seva col·laboració i ha compartit amb ells, i la resta de ponents, un petit refrigeri en el qual han pogut intercanviar opinions de forma distesa.
A aquest curs hi han assistit 40 persones de diversa procedència, la majoria d’elles pares i familiars de persones amb trastorn de l’espectre autista.

Des d’Autisme la Garriga i en particular des de CERAC, agraïm a totes elles la seva participació i les seves molt valuoses aportacions.
Esperem en un futur proper poder repetir aquesta experiència.

Autisme la Garriga a la SEK Business Expo

26 de febrer de 2016
Autisme la Garriga a la SEK Business Expo

De nou, Autisme la Garriga es present a la SEK Business Expo.
A les 10 d’aquest matí hem obert el nostre estant. Fins a les 5 de la tarda i de manera ininterrompuda durant el dia d’avui, i demà de 10 a 1, atendrem a totes les persones que estiguin interessades en el nostre projecte.
Enguany, la SEK Business Expo compta amb de 55 stands.

Sessió a l’IES Gallecs

25 de febrer de 2016
Sessió a l'IES Gallecs

El proppassat dimecres 24 de febrer, la Sra. Desirée Sánchez i la Sra. Marta Robles, professionals d'Autisme la Garriga, van realitzar una xerrada sobre els diferents serveis d’aquest projecte que atén a persones amb autisme greument afectades, com a suport al treball d'uns alumnes de l'IES Gallecs.

Els alumnes estan cursant el 1r any del Mòdul d'Integració Social i, a l'assignatura MP2 Metodologia de la Intervenció Social, varen rebre l’encàrrec de dur a terme una recerca d'una entitat que atengui a persones en risc d'exclusió socio-laboral. Els alumnes van escollir la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga, i, després de fer una visita a les nostres instal·lacions i d’entrevistar-se amb professionals dels diferents serveis, van presentar-ho als seus companys.

Com a afegit al seu treball, van demanar a la Desirée i la Marta que realitzessin una petita xerrada testimonial al final de la seva exposició. Les professionals van conceptualitzar el Trastorn de l'Espectre Autista, van explicar els diferents serveis d'Autisme la Garriga, i van respondre a totes les preguntes dels alumnes.
Volem agrair l'interès de l'Alberto, la Noelia i la Mireia en dedicar el seu treball a als nostres serveis i tanmateix, fer extensiu l’agraïment a la resta dels alumnes i professor, per mostrar-se tant participatius i acollidors.

Visita de la presidenta de Help Autism de Romania

23 de febrer de 2016
Visita de Daniela Bololoi de Romania

Aquest migdia també ens ha visitat la presidenta de Help Autism de Romania, Daniela Bololoi, conjuntament amb una tècnica de l’associació.

Visita del centre Lopez Vicuña de Barcelona

23 de febrer de 2016
Visita del IES Lopez Vicuña.

Aquest matí, una vintena d’alumnes amb la seva professora han visitat les instal·lacions d’Autisme la Garriga. Els estudiants han estat rebuts pel Dr. Francesc Cruxart, psicòleg consultor d’Autisme la Garriga. Tot seguit, l’Elena Martínez, directora tècnica d’APAFAC els ha acompanyat per les instal·lacions.

Carles Abellan visita Autisme la Garriga

22 de febrer de 2016
Carles Abellan a les instal·lacions d'Autisme la Garriga

Carles Abellán és un xef-empresari amb una notable capacitat emprenedora i habilitat per al lideratge. Forma part del reduït grup de cuiners d'elit del país, que a més han demostrat tenir un excel·lent instint per als negocis.

La seva vida professional va canviar quan va decidir realitzar un stage a El Bulli, al costat de Ferran Adrià. Tal va ser la fascinació que va exercir sobre ell, que es va quedar set anys. Anys de treball dur, d'aprenentatge, d'investigació i creativitat. Aquí naixeria la seva veritable passió per l'ofici: Juli Soler i Ferran Adrià polirien el seu talent, naixeria una amistat entre ells i viuria en un ambient de companyonia irrepetible amb un equip entre els quals hi havia un bon grapat dels millors xefs de l'actualitat.

El 1990 deixa El Bulli per viure noves experiències. Dedica uns anys a l'ensenyament de l'ofici. El 1993, torna a contactar amb Ferran Adrià i Juli Soler que li proposen entrar en el projecte Talaia. Més tard, el 1998, El Bulli proposa a Carles posar-se al capdavant d'Hisenda Benazuza, un hotel i restaurant amb encant, d'altíssim nivell, prop de Sevilla.

En l'inici dels anys 2000 decideix llançar-se a l'aventura de crear el seu propi negoci: al maig de 2001 obre el restaurant Comerç24, al Born de Barcelona. La proposta fresca i renovadora de Comerç24 es converteix en un gran èxit. És un pioner en la recuperació de platets i tapes per compartir. Molt aviat esdevé una de les referències gastronòmiques més originals de la ciutat.
Defensa i impulsa la Cuina de Barcelona. En ella són essencials els sofregits i les picades, les combinacions de mar i muntanya o el contrast dolç-salat que constatem en la utilització de fruites en molts guisats.

El 2007 la guia vermella reconeix la seva encertada trajectòria i li concedeix la seva primera estrella.

Durant la seva visita a les nostres instal·lacions, en Carles Abellan ha pogut contemplar de primera ma com els nois i noies amb autisme que són atesos a la Garriga han seguit atentament les seves indicacions alhora de preparar un brou. També ha intercanviant impressions amb diversos professionals dels serveis d’Autisme la Garriga.

Agraïm, en nom dels usuaris/es, familiars i professionals, que en Carles Abellan hagi dedicat unes hores a visitar el nostre projecte. Un projecte que ha complert 40 anys i que ha fet realitat milers d’il·lusions.

Xavi Abad visita Autisme la Garriga

15 de febrer de 2016
Xavi Abad a les instal·lacions d'Autisme la Garriga

Aquest migdia ha visitat les instal·lacions d’Autisme la Garriga en Xavi Abad.

En Xavi Abad actualment es redactor i reporter de l'espai informatiu "Els Matins de TV3".

En Xavi Abad es va diplomar en Treball Social a la Universitat de Barcelona. Més tard va estudiar a l’Institut del Teatre de Barcelona, a la Universitat Ramon Llull i a la UOC on es va llicenciar en Comunicació Audiovisual.

Acabada la carrera, va treballar com a treballador social en el camp de la salut mental a l’hospital de la “Comunitat Terapèutica del Maresme”.

Ell, es defineix com a periodista i guionista majorment de televisió, notícies i entreteniment. Té experiència en la creació i direcció de projectes audiovisuals, producció i edició de reportatges, presentació de programes i gestió de xarxes socials.
El 1985 va iniciar la seva carrera audiovisual com a locutor a RAC105 i el 1990 va dirigir i presentar el programa “Catacrac” a Catalunya Radio.
Des de 1997 ha dut a terme diferents produccions a TV3. Ha col·laborat amb el programa d'Ecologia i Medi ambient "Espai Terra" amb Tomàs Molina, ha dirigit "La Marató de TV3" del 2006 al 2011 i diversos programes especials ( "Nit 25", "La Setmana de TV3", "Cavalcada de Reis" ...) i ha estat guionista i presentador en programes magazines com "La Columna" amb Júlia Otero, "En directe Mari Pau", "Crònica d'avui" amb Mari Pau Huguet i musicals com "Sputnik" i "ZonaV".

El 2003 va rebre el premi Ondas i el premi ciutat de Barcelona com guionista del programa “La Columna” presentat per Julia Otero.

En Xavi Abad ha estat rebut per la Sra. Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme, pel Dr. Joan Cruells, director general d’Autisme la Garriga i per diversos tècnics dels diferents serveis, amb els quals s’ha reunit durant una llarga estona.

Durant la seva visita a les nostres instal·lacions, en Xavi Abad ha pogut contemplar de primera ma algunes de les activitats que duent a terme els nois i noies amb autisme que són atesos a la Garriga i ha intercanviant impressions amb diversos professionals dels serveis d’Autisme la Garriga.

Agraïm, en nom dels usuaris/es, familiars i professionals, que en Xavi Abad hagi dedicat unes hores a visitar el nostre projecte. Un projecte que ha complert 40 anys i que ha fet realitat milers d’il·lusions.

Visita a Nuevo Horizonte de Madrid

9 de febrer de 2016
Marta Roca, vocal del Comitè Executiu d'Autisme Europa.

Ahir, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la Fundació Congost Autisme, va visitar el centre d’autisme Nuevo Horizonte (Las Rozas, Madrid).

Aquest centre té una llarga tradició en l’atenció a persones amb autisme i actualment atén més de 40 adults afectats de TEA (amb discapacitat intel·lectual associada) en règim residencial i de centre de dia.
El Dr. Francesc Cuxart va dur a terme una visita guiada als serveis, acompanyat de la directora tècnica, la senyora Carmen Muelas. Posteriorment, va mantenir una reunió de feina amb la mateixa directora tècnica i el psicòleg consultor del centre, el Dr. Domingo García Villamisar. Com a resultat, es va acordar desenvolupar projectes conjunts de recerca entre el centre Nuevo Horizonte i Autisme la Garriga.
Per a concloure la jornada, es va celebrar un dinar de treball, al que s’hi van afegir la gerent, Sra. Ma Angels Freixinet i els directius Sr. Manuel Nevado, president de Nuevo Horizonte i de la Federació Autismo Madrid i el Sr. Benito Junoy, vicepresident de Nuevo Horizonte.

Entrevista a Marta Roca després del seu recent nomenament com a vocal del Comitè Executiu d'Autisme Europa

28 de gener de 2016
Marta Roca, vocal del Comitè Executiu d'Autisme Europa.

L'Associació Internacional Autisme Europa, amb seu a Brussel·les, acull més de 80 organitzacions de 30 països diferents que s'uneixen per a la defensa dels drets de les persones amb autisme. Es va constituir el 1983 i l'Associació de Pares de Fills amb Autisme de Catalunya (APAFAC) va ser un dels membres fundadors. El passat mes de desembre Zsuzsanna Szilvasy (Hongria) va ser reelegida presidenta de Autisme Europa per al mandat 2016-2020. Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme, entitat integrant del projecte Autisme la Garriga, va ser nomenada vocal del nou Comitè Executiu d'Autisme Europa.

Marta Roca és presidenta de la Federació Autisme Catalunya i vocal de la Junta Directiva d'Autisme Espanya.

Podeu veure la entrevista íntegrament a la web d’Autismo España.

Visita de l’IES Montsacopa d’Olot

28 de gener de 2016
Alumnes de IES Montsacopa d'Olot.

Aquest matí han visitat els serveis d’Autisme la Garriga, 40 estudiants i dues professores del l’IES Montsacopa d’Olot.
Els estudiants són alumnes de primer i segon curs del cicle formatiu de grau mitjà de tècnic d’atenció a persones en situació de dependència.

En aquest cas, i degut a l’alt nombre d’estudiants, han estat rebuts per l’Elena Martínez, directora tècnica d’APAFAC i pel Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor dels serveis.

Durant la visita, la Sra. Martínez i el Dr. Cuxart han exposat els continguts fonamentals del TEA (trastorn de l’espectre autista) i han descrit, a grans trets, els serveis de la nostra xarxa.
Tot seguit, s’ha iniciat la visita guiada a les instal·lacions, durant la qual els estudiants han pogut veure les piscines, el centre de teràpia ocupacional i una de les residència.
Durant el recorregut, han continuat les preguntes dels assistents, molt interessats en els aspectes clínics, organitzatius i administratius dels serveis.
La visita ha finalitzat amb l’agraïment envers la nostra organització i amb la manifestació del desig de tornar properament.

Marta Carrasco i Pep Bou visiten Autisme la Garriga

27 de gener de 2016
Marta Carrasco i Pep Bou amb un usuari d'Autisme la Garriga.

Aquest matí Marta Carrasco i Pep Bou han visitat les instal·lacions d’Autisme la Garriga.

Marta Carrasco, néta de Manuel Carrasco Formiguera, va estudiar piano i dansa en la seva joventut, ampliant els seus estudis a París i Nova York. Va Iniciar la seva formació com a ballarina amb Avelina Arguelles, i més tard a la companyia Mudances, d'Àngels Margarit, i en Metros, de Ramon Oller.
Després de treballar en les diverses companyies de dansa, l'any 1995 va crear el seu primer solo de dansa-teatre, Aiguardent un espectacle sobre la solitud, l'abisme de l'alcoholisme, la fragilitat i la debilitat humana. A continuació, sorgiren Blanc d'Ombra; Recordant Camille Claudel; Mira’m; Etern? Això sí que no!; El somni de un home ridícul...
A més d'aquesta apassionant i abundant trajectòria, Marta Carrasco acumula més de 25 col·laboracions en muntatges escènics aliens.
Des del seu primer premi, el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona 1996-97, per Aiguardent i per Pesombra, Marta Carrasco ha rebut més de 20 premis o mencions.

Pep Bou va trepitjar els escenaris com a professional a la segona meitat dels anys setanta formant part de l’exèrcit de mims que caracteritzaven l’època.
La seva preparació com a arquitecte tècnic i la seva passió per les arts plàstiques i visuals van consolidar una forta sensibilitat cap als espais efímers i la ductilitat de les formes. En el seu historial teatral hi trobem el seu pas com a membre fundador de diverses companyies (‘Pa de Ral’, ‘La Viu Viu Teatre’) fins l’inici, el 1982, de la seva aventura en solitari amb el teatre de les bombolles de sabó.
Aventura que l’ha dut a trepitjar teatres i festivals d’arreu del món sorprenent a públics de totes les edats i cultures i rebent nombrosos premis.
Des d’aleshores, Pep Bou ha dut a terme una vintena d’espectacles i ha col·laborat com a director en mitja dotzena d’espectacles més.

Durant la visita a les instal·lacions, na Marta Carrasco i en Pep Bou han pogut veure de primera ma diferents activitats que duien a terme els usuaris de les nostres instalacions: paper reciclat, art-teràpia, horta... han conviscut amb els usuaris/es i han canviat impressions amb diversos professionals, i com no podia ser d’una altra manera, en Pep Bou ha dedicat un espectacle de bombolles a tots els nois i noies i professionals d’Autisme la Garriga.

Agraïm a na Marta Carrasco i en Pep Bou que hagin destinat unes hores a visitar i fer costat al nostre projecte. Un projecte que ha complert 40 anys i que ha fet realitat milers d’il·lusions.

Per a veure més notícies de l'any 2015 clica aquí.