Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.
D’ACORD | Més informació
CAT ESP ENG
Logo Autisme la Garriga.

Roser Argemí col·labora amb Autisme la Garriga

12 de desembre de 2017

Aquest any, la il·lustradora Roser Argemí ens ha cedit diverses il·lustracions perquè puguin ser impreses en el paper reciclat que elaboren les persones amb autisme que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga. En anys anteriors, en “Picañol”, Jaume Gubianas, Jordi Viladoms, Carles Arbat i Núria Feijoó han cedit obres seves per a la mateixa finalitat.

Roser Argemí i Batlle va néixer a Barcelona l'any 1984. És il·lustradora i arquitecta. Va estudiar a l’Escola de la Dona i a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura. Va aprofundir en l’estudi de l’espai públic des del punt de vista dels infants. I és des d’aquesta perspectiva que realitza moltes de les seves il·lustracions. Utilitza les tècniques de llapis i aquarel·la i, de vegades, recursos de representació arquitectònica (perspectives, seccions...), combinats amb escenes quotidianes de petits i grans.

Segons la Roser “el que més m’agrada és veure que algú, infant o adult, es mira un dibuix meu i somriu”.
Per la Roser, il·lustrar un conte és “viure’l. Però amb l’objectiu d’enriquir la seva lectura. Amb una imatge pots evocar moltes idees, sensacions, sentiments...”
Davant de la pregunta “Si poguessis il·lustrar un conte clàssic o popular quin triaries?”, respon, “el quart rei d’Orient”.

Podem trobar il·lustracions de la Roser Argemí a diferents llibres de l’editorial Mediterrània, editorial Casals i a Edizioni Paoline, traduïts alguns d’ells al castellà, anglès i francès. També ha col·laborat amb la Revista de Ferreries, Cavall Fort, Cuadernos de Literatura Infantil y Juvenil, en el Projecte Refugi i amb parròquia Mare de Déu de Bellvitge. Ha exposat principalment a Barcelona, Igualada, Menorca i a Mollerussa.

En la seva tesis de final de carrera, la Roser Argemí citava a Aldo van Eyck, la qual cosa il·lustra clarament la seva manera de ser: “Si les ciutats no estan pensades per als nens, llavors tampoc estan pensats per als ciutadans; i si no estan pensades per als ciutadans, llavors tampoc són ciutats”.

Una vegada més, des d’Autisme la Garriga agraïm la col·laboració totalment desinteressada de la Roser Argemí i dels il·lustradors que l’han precedit.
Moltíssimes gràcies a tots!

Roser Argemí col·labora amb Autisme la Garriga
Podeu compartir la notícia  a:

Visita de l’Institut Pla Marcell

30 de novembre de 2017

El dies 22 i 29 de novembre, varen visitar els nostres serveis mig centenar d’alumnes i dues professores del segon curs del cicle formatiu de grau mig d’atenció a persones amb situació de dependència, de l’Institut Pla Marcell de Cardedeu.

La visita guiada fou duta a terme pel Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor d’Autisme la Garriga. Durant la visita, a més d’explicar als alumnes les característiques del TEA i el funcionament dels nostres serveis, se’ls va ensenyar les piscines, els tallers ocupacionals i la residència Llar Cottet.

Visita de l’Institut Pla Marcell
Podeu compartir la notícia  a:

Test de valoració i unificació lingüística

20 de novembre de 2017

22 adolescents i adults del grup d’educació emocional i habilitats socials de CERAC i les seves famílies han col·laborat en un test de valoració i unificació lingüística dels test CAGi (S i C) i PAGI (S i C) per pacients amb TEA i els seus cuidadors, que s’ha dut a terme a 15 països.
L’estudi, l’ha portat a terme IVP Iberica.

Podeu compartir la notícia  a:

Universitat de Tardor de l'associació francesa ARAPI

9 d'octubre de 2017

Durant aquesta passada setmana, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor del a Fundació Congost Autisme, ha participat activament en la 14a Universitat de Tardor de l'associació francesa ARAPI (de la qual n'és el vicepresident del Comitè Científic), celebrada a le Croisic (Bretanya, França).
Les Universitats de Tardor són congressos científics internacionals, de caràcter bianual, centrats en la temàtica de l'autisme. El lema d'aquesta edició era: Autisme i ambients: parlem-ne. D'acord amb aquest títol, les ponències, presentades per professionals francesos, britànics, danesos i nord-americans, van versar sobre diversos temes al voltant de les relacions entre l'autisme i els factors ambientals. D'aquesta manera, es va discutir sobre la influència en el desenvolupament cerebral i en l'autisme de la genètica, els mecanismes biològics, els processos inflamatoris, els productes químics, els medicaments i els nutrients. I també sobre l'impacte de les intervencions en el perfil de les persones amb TEA.
En conjunt, el congrés va tenir un gran nivell i va permetre que els assistents coneguessin els darrers avenços científics en temes molt complexes i controvertits.

Universitat de Tardor de l'associació francesa ARAPI
Podeu compartir la notícia  a:

Jornades Crítiques de Psicologia

24 de setembre de 2017

Els passats dies 22 i 23 de setembre, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la Fundació Congost, va participar en les "Jornadas Críticas de Psicología", que es varen celebrar a la facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Madrid.
L’objectiu d’aquestes Jornades, que varen reunir professionals de tot l’estat espanyol, era discutir tota una sèrie de temes controvertits en l’àmbit de la pràctica professional: eficàcia de la psicologia, criteris de qualitat de la investigació científica, la divulgació de la psicologia, ètica i psicologia,...
El format de les jornades, amb exposicions inicials (per alimentar el debat), discussió en grups reduïts i exposició de conclusions, va permetre un diàleg molt enriquidor. Del que tots els participants en van sortir molt beneficiats.

Jornadas Críticas de Psicología
Podeu compartir la notícia  a:

Posem-nos en marxa: Detecció i intervenció precoç en el TEA

18 de setembre de 2017

El proper 30 de setembre el doctor Francesc Cuxart, consultor de la xarxa de serveis d'Autisme la Garriga, impartirà un curs a Barcelona sobre detecció i intervenció precoç en el TEA.
Amb el nom “Posem-nos en marxa”, i organitzat per Educatio aquest curs pretén servir d’orientació en els moments inicials d’aparició dels símptomes d’alarma que podrien ser indicadors del trastorn de l’espectre autista.

Es tractarà des de la detecció i el diagnòstic fins a la recerca dels recursos i els tractaments més efectius, que facilitin el màxim d’oportunitats a l’infant i marquin la diferència en el seu pronòstic.

Posem-nos en marxa: Detecció i intervenció precoç en el TEA
Podeu compartir la notícia  a:

Reconeixement als professionals d’Autisme la Garriga amb Pep Plaza

23 de juliol de 2017

Les famílies vam retre, la nit del 21 de juliol, un reconeixement als professionals que, des de les seves diferents responsabilitats, fan que que els nois i noies que viuen i treballen a autisme la garriga se sentin estimats i desenvolupin les seves capacitats per dur una vida el més normalitzada possible.

GRÀCIES, FELICITATS, RECONEIXEMENT I CELEBRACIÓ foren les paraules clau de la vetllada que comptà amb la inestimable col·laboració de l’humorista i imitador de molts personatges Pep Plaza, que actualment col·labora a programes de TV3 com Polònia o Crakòvia.

Durant aquest curs 2016-2017 hem celebrat amb il·lusió i projecte de futur 40 anys i l’hem volgut culminar amb aquesta festa dedicada als professionals. Una nit compartida amb els de casa, 160 persones, famíliars i professionals, que juntament amb els nois i noies protagonistes del projecte conformem autisme la garriga.

Reconeixement als professionals d’Autisme la Garriga.

La vetllada va tenir un espai especial per als que han dedicat més de 25 anys de la seva trajectòria professional a col·laborar amb el nostre projecte. Els professionals distingits amb aquest reconeixement foren els següents:

Dr. Josep Rom, neuropsiquiatre, va ser dels primers professionals del nostre país que ja els anys seixanta coneixia el trastorn. El 1975 va ser el professional escollit per dirigir l’equip tècnic que va dissenyar i desenvolupar, juntament amb les famílies, el projecte que avui coneixem com autisme la garriga. Podem dir que ell, des del punt de vista tècnic, en va ser l’ideòleg i col·laborà amb nosaltres fins la seva mort l’any 2000. La seva filla Lluïsa va compartir la vetllada amb nosaltres en representació seva.

Dr. Francesc Cuxart, psicòleg, inicia el seu projecte professional amb l’obertura del primer servei el 1976, on ha exercit diferents responsabilitats. La seva trajectòria, amb projecció internacional, està lligada no tan sols a la història del projecte, del que n’és una peça clau, sinó a la de l’evolució del coneixement de l’autisme en els darrers 40 anys.

Sr. Lluís Maluquer, advocat, ha guiat el projecte des dels inicis. La seva col·laboració ha anat molt més enllà de l’assessorament jurídic, ha estat clau en la creació de la visió i l’estratègia a seguir per tal d’aconseguir els objectius marcats. Ell va ser un dels fundadors de la Fundació Congost Autisme, de la que sempre n’ha estat el secretari.

Sr. Jaume Riba, arquitecte, inicia la relació amb el projecte a finals dels anys setanta. La seva col·laboració és clau en la creació dels espais on es desenvolupa la xarxa de serveis. Unes magnifiques torres del modernisme d’estiueig es converteixen en les llars de persones greument afectades per l’autisme i s’envolten dels serveis necessaris per donar una resposta integral a les seves necessitats.

Sr. Tasio López, economista, amb la seva professionalitat i el seu bon fer, assessora i condueix l’àmbit financer del projecte des dels primers vuitanta. Ha viscut els moments més difícils i coneix com ningú com ha crescut el projecte i ha arribat a ser la realitat que avui és. El 2012 es jubila i s’incorpora com a patró de la Fundació Congost Autisme.

Dr. Jordi Folch, psiquiatre infantil, amb gran sensibilitat per tot el món de l’educació. Comptem amb ell des de finals dels vuitanta. Ell va donar continuïtat a la col·laboració i suport que sempre vam rebre del seu pare, el Dr. Lluís Folch i Camarasa, capdaventer de la psiquiatria infantil a Catalunya.

Sra. Mari Martin, la nostra genial cuinera que sempre s’ha estimat tant els nostres nois i noies. Ha fet que se sentin realment com a casa, que segueixin una dieta sana i que un dels moments més esperats sigui el dels àpats que ella els prepara.

Sra. Mª Dolors Lledó, responsable de l’oficina, des de finals dels vuitanta fins la seva jubilació el 2012. Amb la seva professionalitat i bon fer, amb la seva cura per tots els detalls, ha estat punt de referència de la nostra organització.

Sr. Alfons Gisbert, director tècnic dels tallers, és un professional en qui poder confiar infinitat de tasques. Es coneix pam a pam el projecte, tant a nivell físic com virtual. Un home de la terra i alhora l’amo de les xarxes socials i les tecnologies.

Tots els distingits amb aquest especial reconeixement van rebre un perfil de les cases d'autisme la garriga realitzat per Òxids, un taller d'artesans del ferro.

Perfil de les cases de la xarxa de serveis Autisme la Garriga.

Pep Plaza, conductor de la festa, ens oferí una magnífica vetllada. Ens va fer trencar de riure a tots amb el seu llarg repertori d’imitació de personatges coneguts com Ferran Adrià, Pep Guardiola, Josep Ma. Mainat, Eugenio, Quim Monzó, Jordi Pujol, Mariano Rajoy. I també amb les seves imitacions de cantants com Sabina, Joan Manuel Serrat i un llarg etcètera.

Gràcies, Pep Plaza, per la teva generositat en regalar-nos aquesta magnífica vetllada amb la teva alegria, el teu humor i el somriure compartit que ens anima a seguir endavant afrontant el futur amb la visió més positiva de la vida.

Junts construim projecte i caminem cap als 50!

Pep Plaza en el reconeixement als professionals d’Autisme la Garriga.
Podeu compartir la notícia  a:

Lídia Fina Montaner

17 de juliol de 2017

Avui fa 10 anys, el 17 de juliol de 2007, va morir Lídia Fina. Ella, juntament amb en Joan Roca, el seu marit, i el matrimoni format per en Jordi Oliver i la Rosa Esteller, fundà i impulsà el projecte autisme la garriga. Ella en fou la directora-gerent.

El 1976 s’obria el primer servei. Des del primer moment la visió dels fundadors va ser clara: Aconseguir que els nens i nenes amb autisme rebessin un bon diagnòstic, un bon tractament, una bona educació i que quan fossin adults tinguessin una vida a la mida de les seves necessitats. Una vida de qualitat, que calia planificar més enllà de la vida dels seus pares. Això exigia la creació de serveis integrals altament especialitzats, que fessin possible que les persones amb autisme, també les més greument afectades, poguessin desenvolupar una vida amb la màxima autonomia possible, connectada amb la família i el seu entorn. El més normalitzada possible.

Des de ja fa molts anys una colla de nois noies viuen i treballen a autisme la garriga, un entorn a la seva mida on tenen la seva llar, on tenen la seva feina d’acord amb les seves capacitats i on gaudeixen del seu temps lliure amb les seves famílies i els seus companys de vida.

Els pares d’alguns d’aquests nois i noies, com la Lídia, ja no hi són i d’altres ja són massa grans per ocupar-se’n, però ells, gràcies a les estructures creades, tenen una vida digna i de qualitat.

La visió de la Lídia a l'hora de definir el projecte, el tenir clar que els somnis requerien d’estratègia per convertir-se en realitat, el seu treball, tenacitat i un especial tarannà, que li permetia crear tota mena de complicitats, van marcar la creació i el desenvolupament d’autisme la garriga. Durant els primers 30 anys del nostre projecte ella hi va ser sempre. En les grans decisions i en els petits detalls.

El 2008 li vam retre un homenatge i li vam dedicar un llibre, autisme la garriga. L’obstinada esperança.

Avui seria feliç veient com hem celebrat amb il·lusió i projecte de futur els 40 del nostre projecte. I sobretot seria molt feliç veient com les famílies d’autisme la garriga preparem un reconeixement als professionals que dia a dia dediquen les seves capacitats tècniques i també emocionals a fer que els nois i noies protagonistes del projecte se sentin estimats, tinguin una llar i una vida activa per la que ja fa més de 40 anys ella, juntament amb en Joan, la Rosa i en Jordi, van apostar decididament.

Gràcies Lídia!

Lidia Fina Montaner
Podeu compartir la notícia  a:

Jornada anual de reflexió l’ARAPI

24 de juny de 2017

El passat dia 23, el Dr. Francesc Cuxart (psicòleg consultor de la Fundació Congost-Autisme, va participar a Paris, en la Jornada Anual de reflexió de l’associació ARAPI, de la qual n’és actualment el vicepresident del Comitè Científic. El tema de la sessió d’enguany (que tenen un caràcter monogràfic) fou el de l’abordatge de les situacions complexes en TEA i les possibles intervencions. Le diferents intervencions (pensades per centrar el debat) van dur els títols següents: síntesi de diagnòstic i perfil evolutiu de casos resistents a la intervenció; l’adolescència; els casos complexes en la literatura científica; i respostes pràctiques sobre el terreny als casos complexes.

La reunió fou molt animada i d’un alt nivell tècnic, i durant la mateixa es va poder debatre sobre els casos més complexes dels TEA des de la perspectiva de la clínica i de la recerca pluridisciplinar.

Jornada anual de reflexió l’ARAPI
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme la Garriga participa en la diada de Corpus

19 de juny de 2017

Com cada any, familiars, professionals i amics d’Autisme la Garriga han elaborat una catifa al carrer Sant Francesc de la Garriga en motiu de la diada de Corpus.

Gràcies a tots els que han posat el seu granet de sorra perquè això sigui possible un any més!

Autisme la Garriga participa en la diada de Corpus.
Podeu compartir la notícia  a:

Sortida a S’Agaró

15 de juny de 2017

Un any més, els nois i noies que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga s’han desplaçat a S’Agaró per gaudir d’un magnífic dia de platja.

Com és habitual, de bon matí un autocar ha portat els familiars, els nois i noies i els professionals fins a S’Agaró. Després de banyar-se i prendre una mica el sol, han dinat en un restaurant de la zona i a mitja tarda han tornat a la Garriga.

Autisme la Garriga a S'Agaró.
Podeu compartir la notícia  a:

Estudiants de Fontys visiten Autisme la Garriga

6 de juny de 2017

Aquest matí han vingut una cinquantena d’estudiants de segon curs de pedagogia de la Universitat de Fontys (Holanda).

L’Elena Martínez, directora tècnica d’APAFAC i la Marta Robles, psicòloga de CERAC, han realitzat una explicació sobre el Trastorn de l’Espectre Autista i, després, han presentat els serveis d’Autisme la Garriga.

Volem agrair l’interès dels estudiants, així com el de les seves mestres en valorar i reconèixer la nostra labor amb les persones amb TEA que atenem i les seves famílies.

Estudiants de Fontys visiten Autisme la Garriga
Podeu compartir la notícia  a:

El TEA a les escoles

25 de maig de 2017

Aquesta setmana, els alumnes de 5è de primària de l’Escola Tagamanent i ISCAT han rebut dues xerrades sobre el Trastorn de l’Espectre Autista, per part d’en Xavier Fortuny i de la Marta Robles, ambdós professionals de CERAC.

Les xerrades, amb un caràcter dinàmic i amè, pretenien donar a conèixer el TEA i sobretot conscienciar i sensibilitzar als més petits. Els alumnes han estat molt atents, han fet moltes preguntes interessants i han estat molt participatius en tot moment, fent que les xerrades fossin tot un èxit.

Podeu compartir la notícia  a:

Gala de Dansa Amb Sentit

20 de maig de 2017

Ahir es va celebrar la Gala Benefica organitzada per DAS, Dansa Amb Sentit, de Lys Moya. Volem agrair a tots els assistents les donacions que van fer i, sobretot, als grans ballarins i ballarines per fer-nos gaudir de la dansa, amb diferents estils musicals i passar, tots plegats, una molt bona estona.

Gràcies altra vegada per ajudar-nos a sensibilitzar sobre l'autisme. La Gala, va ser un èxit.

Gala de Dansa Amb Sentit
Podeu compartir la notícia  a:

La Fundació Congost Autisme a la festa #uncopdemà

8 de maig de 2017

Aquest cap de setmana s’ha celebrat al Parc d’Atraccions del Tibidabo la VIII edició de la Festa Solidària Uncopdemà. Enguany s’han recolzat les iniciatives i els projectes de Vozes (Música para la integración), Vall d'Hebron Research Institute (VHIR), Proactiva Open Arms i la Fundació Congost Autisme.

La Fundació Congost Autisme va dur a terme un taller de pintar samarretes blaves amb el lema “un cop de mà per l’autisme”. En aquest taller s’han utilitzat pintures “Playcolor one textil” que el Grupo Dunsa ens ha cedit per aquest esdeveniment per acolorir més de dos centenars de samarretes. El taller fou un gran èxit ja que durant tota la diada, els voluntaris de la Fundació Congost Autisme no van parar de fer tallers amb les famílies que omplien l’stand a vessar.

Agraïm a l’organització de la VIII edició de la Festa Solidària Uncopdemà l’oportunitat que ha donat a la Fundació Congost autisme per participar en aquest esdeveniment.

VIII edició de la Festa Solidària Uncopdemà
Podeu compartir la notícia  a:

Visita de CEIR-ARCO Villarroel

5 de maig de 2017

Ahir ens van visitar els alumnes (acompanyats d’una professora) del primer curs del Grau Superior de Mediació Comunicativa, de l’escola CEIR-ARCO Villarroel de Barcelona.

Els visitants van ser atesos pel Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor d’Autisme la Garriga, el qual, després d’una xerrada introductòria sobre l’autisme i la xarxa de serveis, els va guiar en una visita a les instal·lacions (piscina, centre de teràpia ocupacional, Llar Cottet).
Durant tota la visita, els estudiants es van mostrar molt interessats per aspectes de l’autisme i dels programes dels serveis, interès que es va traduir en un gran nombre de preguntes.

Alumnes de CEIR-ARCO.
Podeu compartir la notícia  a:

Formació a la Fundació Estela

5 de maig de 2017

Ahir, el psicòleg consultor de la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga, Francesc Cuxart, va dur a terme la primera de les dues sessions de formació previstes, als professionals de la Llar Residència i de l’Escola d’Educació Especial de la Fundació Estela de Tarragona.

El contingut de la formació es va centrar en el TEA: aspectes descriptius, intervenció i atenció a les famílies. Aquesta formació s’oferirà, durant el mes de juny, als treballadors del centre de teràpia ocupacional i del centre ocupacional d’inserció de la mateixa Fundació.

Podeu compartir la notícia  a:

Sant Jordi

24 d'abril de 2017

Com és habitual, aquest any hem tornat a posar una paradeta al centre de la Garriga amb productes elaborats pels nois i noies que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga.

El fet que la diada hagi coincidit en diumenge, ha fet que els carrers de la Garriga estiguessin molt més concorreguts.

Agraïm a tots els familiars i professionals que s’han acostat a la paradeta la seva valuosa col·laboració per donar a conèixer els productes que elaboren els nois i noies que viuen i treballen als nostres serveis.

Sant Jordi.
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme la Garriga té un representant al4t Pla Nacional Francès d'Autisme

5 d'abril de 2017

El passat 3 d'abril, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga, ha participat, com a membre de la comissió científica internacional de 12 persones, creada pel Ministeri Francès de Serveis Socials i Salut, a la jornada de treball celebrada a la seu central del ministeri esmentat, a Paris.
L'objectiu de la creació d'aquesta comissió, formada per professionals experts de reconegut prestigi internacional en el camp de l'autisme, d'àmbits diversos (psiquiatria, neurologia, psicologia,...) i de diferents paisos com els EE.UU., Canadà, Gran Bretanya, Suècia o Itàlia, és que assessorin (conjuntament amb un grup d'experts francesos) a l'administració en la implementació del 4t Pla Nacional Francès d'Autisme.

La Jornada va constar de sessions de treball de matí i tarda, amb un dinar amb la ministre, la senyora Ségolène Neuville, i amb una sessió final conjunta amb representants d'associacions de pares i famílies afectades, durant la que van poder adreçar preguntes a la comissió.

Amb posterioritat a aquesta reunió, la comissió s'organitzarà en subgrups per temàtiques, amb l'objectiu de continuar el treball mitjançant vídeo-conferències.

4rt. Pla Nacional Francès d'Autisme
Podeu compartir la notícia  a:

Grup d’Ajuda Mútua Inclusiva

3 d'abril de 2017

Aquest cap de setmana, el Dr. Francesc Cuxart, consultor de la xarxa de serveis d'Autisme la Garriga, ha participat com a docent a la primera edició del màster de neuroeducació, organitzat per la Universitat de Manresa.

El Dr. Cuxart ha exposat, en dues sessions, la temàtica de l'autisme, tant els aspectes clínics com els terapèutics.

E. Dr. Cuixar a la Universitat de Manresa
Podeu compartir la notícia  a:

Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

2 d'abril de 2017

El 2 d’abril és celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. Cada any, la nit del dia 1 al 2, diversos edificis s’il·luminen de blau per celebrar l’esdeveniment.
Com cada any, els edificis d'Autisme la Garriga s'han il·luminat de blau.

Enguany, en coincidir en dia 2 en diumenge, molt d’ells han estat il·luminats el dissabte i el diumenge a la nit.

Llar Cau Blanc il·luminada de blau.
Podeu compartir la notícia  a:

Los amigos de Charlie a Autisme la Garriga

1 d'abril de 2017

Aquest dissabte al matí, als jardins de Llar Cottet, el grup “Los amigos de Charlie ha fet un concert per als nois i nois amb TEA que viuen a la Llar Cottet i a la Llar Cau Blanc. Ballar al ritme, que han marcat els Charlies, ha estat una manera magnífica de celebrar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que es celebra el 2 d’abril. Enguany amb el lema “Trenquem junts barreres per l’autisme. Fem una societat accessible”.

El grup ha ofert a tots els participants un ampli repertori de cançons entre els quals, cal destacar, un tema elaborat expressament per aquesta ocasió i dedicat a totes les persones amb autisme.

El concert ha estat una a iniciativa d’una mare d’uns dels nois afectat pel TEA i ha comptat amb el suport de la Federació Autisme Catalunya.

Mil gràcies als Charlies per trencar junts barreres per l’autisme!

Concert de "Los amigos de Charlie"
Podeu compartir la notícia  a:

Actes de sensibilització

1 d'abril de 2017

Aquest matí, dins els actes per commemorar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, professionals de la xarxa de serveis Autisme la Garriga han tingut una paradeta amb informació sobre l'autisme a la Plaça de Can Dachs, al centre de la Garriga.

L'acte de sensibilització ha estat possible gràcies a les entitats de la xarxa de serveis Autisme la Garriga que estan adherides la Federació Autisme de Catalunya, amb l'objectiu de sensibilitzar els ciutadans de la Garriga.

Actes de sensibilització del Dia Mundial de Conscienciació de l'Autisme.
Podeu compartir la notícia  a:

Exposició a la Fundació Enric Miralles

31 de març de 2017

Aquest divendres 31 de març, a la Fundació Enric Miralles de Barcelona es va inaugurar una exposició sobre autisme amb obres de persones afectades per aquest trastorn del desenvolupament. L’acte va comptar amb una nombrosa participació que va fer petita la sala. L’exposició, ha estat organitzada per la Federació Autisme Catalunya amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme que es celebra cada any el 2 d’abril i que enguany té com a el lema “Trenquem junts barreres per l’autisme. Fem una societat accessible”.
A l’exposició, que romandrà oberta fins el proper 7 d’abril, es poden veure diverses obres realitzades per persones afectades pel Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), fotografies i es pot visualitzar el documental TEART, de l’Arcadi Poch i d’en Rafa Guerao.

A l’acte d’inauguració es va presentar aquest documental que, a través de persones amb TEA i muralistes de renom mundial, analitza la relació existent entre l’art i el l’autisme. En el rodatge del mateix han col·laborat persones amb TEA i professionals d’entitats adherides a la Federació Autisme Catalunya.
Gràcies a la Fundació Enric Miralles, i de manera especial a la Benedetta Tagliabue, per facilitar-nos, junts, trencar barreres per l’autisme i exposar els nostres treballs en un marc tan esplèndid que impulsa l’experimentació, el coneixement i la creativitat en l’àmbit de l’arquitectura per transformar les nostres vides i fer-nos més feliços. Tot un privilegi.

Mil gràcies, Fundació Enric Miralles, per trencar barreres per l’autisme!

D'esquerra a dreta: Arcadi Poch, Rafa Guerao i Joan Cruells.
Podeu compartir la notícia  a:

Acte simbòlic a la Garriga

29 de març de 2017

Aquesta tarda, a la plaça de l’Ajuntament de la Garriga s’ha dut a terme un acte simbòlic de “Trenquem junts barreres per l’autisme. Fem una societat accessible”, eslògan d’enguany de la campanya que duu a terme Autisme Europe en motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme que es celebra el proper 2 d’abril.

Simbòlicament s’ha trencat una barrera per a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA): “Per a mi una barrera és la no inclusió social, escolar i laboral”.

A l’acte, han participat persones amb TEA, tot el consistori de la Garriga encapçalat per la seva alcaldessa, professionals de la xarxa de Serveis Autisme la Garriga, professors i alumnes d’escoles i instituts i grans i petits de la població.
Moltes gràcies a tots ells per a fer una societat accessible!

Acte a la plaça de l'Ajuntament de la Garriga.
Podeu compartir la notícia  a:

Xerrades a escoles i instituts

29 de març de 2017

Al llarg d’aquesta setmana, professionals de la xarxa de serveis Autisme la Garriga han dut a terme xerrades informatives sobre el TEA a diferents escoles i instituts de secundària.

Les xarrades han tingut bàsicament dos objectius: explicar als alumnes que és el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i per altra, donar a conèixer els diferents serveis que ofereix la xarxa de serveis Autisme la Garriga.

Als instituts, a partir d’un tríptic, han explicat d’una manera propera, quines característiques tenen les persones amb TEA i s’ha parlat del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, que enguany es desenvolupa amb el lema “Trenquem junts barreres per l’Autisme – Fem una societat accessible”.

Podeu compartir la notícia  a:

López Vicuña visita Autisme la Garriga

24 de febrer de 2017

Ahir, 15 alumnes i dues professores del Centre López Vicuña de Barcelona, estudiants de segon curs del mòdul d’atenció a persones en situació de dependència, varen visitar els nostres serveis.
Després d’una sessió inicial informativa sobre l’autisme i el funcionament d’Autisme la Garriga, a càrrec del psicòleg dels serveis Francesc Cuxart, es va iniciar una visita guiada durant la que els estudiants varen poder visitar les piscines, els tallers i la Llar Cottet. Durant el recorregut van poder contemplar el treball quotidià dels usuaris i rebre diferents explicacions sobre tota la tasca que duem a terme i en relació a les característiques de les persones ateses.
El gran nombre de preguntes fetes pels estudiants, és un a prova irrefutable del gran interès d’aquells per conèixer el món de l’autisme i la xarxa de serveis Autisme la Garriga.

Estudiants del centre López Bicuña.
Podeu compartir la notícia  a:

Estudiants de Cardedeu visiten Autisme la Garriga

14 de febrer de 2017

Avui ens han visitat 15 estudiants i una professora, que estan realitzant, a l’Ajuntament de Cardedeu, el curs de formació d’atenció a persones amb risc de dependència. Els ha atès el psicòleg dels serveis Francesc Cuxart, el qual, després d’una sessió introductòria, els ha acompanyat en una visita guiada, durant la que han visitat les piscines, el centre de teràpia ocupacional Terlab i la residència Llar Cottet.

Cal destacar que els estudiants han fet moltes preguntes i han demostrat un gran interès per tots els aspectes relacionats amb els nostres serveis i per les característiques de les persones adultes amb autisme greument afectades.

Estudiants de l'Ajuntament de Cardedeu a Autisme la Garriga
Podeu compartir la notícia  a:

II Jornades dels TEA a Mataró

12 de febrer de 2017

La Marta Robles, psicòloga de CERAC, que també col·labora amb l’associació Junts, va assistir, gràcies a l’associació, a les segones jornades dels Trastorns de l’Espectre Autista que van organitzar, el passat 11 de febrer, al Parc TecnoCampus de Mataró - Maresme.

Les jornades van enfocar-se en les bones pràctiques en els TEA. Les ponències de la Dra. Amaia Hervás (Hospital Mútua de Terrassa), la Dra. María Merino (Autismo Burgos) i Mª José González (Gautena) explicaven les dades dels últims estudis en TEA, la seva inclusió, els contextos naturals, i la transició a la vida adulta, d’entre d’altres temes.

Podeu compartir la notícia  a:

CERAC presentarà un estudi a l’INSAR, l’International Society of Autism Reasearch

10 de febrer de 2017

L’equip multidisciplinar de CERAC ha realitzat un estudi que té com a títol “Bones pràctiques en intervenció en joves amb Trastorn de l’Espectre Autista: programa de millora de les habilitats socials”.

Les persones amb TEA tenen dèficits persistents en la comunicació i en la interacció social en diversos contextos i patrons de comportament, interessos i activitats restringides i estereotipades (DSM-V, 2013). Estudis com la Teoria de la Ment (Baron – Cohen, 1985) demostren que les persones amb TEA i altres trastorns, tenen dificultats en inferir els estats mentals de les altres persones repercutint en les seves capacitats i habilitats socials.

La raó fonamental de l’estudi és que les persones amb autisme necessiten aprendre aquestes habilitats de manera explícita, realitzar un estudi detallat i fragmentat de les relacions socials, ja que el seu dèficit per “llegir la ment” els impedeix comprendre els comportaments aliens. Per a donar resposta a aquestes dificultats, s’implementa un projecte d’intervenció per treballar i millorar les habilitats emocionals i socials d’adolescents amb TEA o baixes habilitats emocionals i socials.
La recerca s’inicia amb un estudi de necessitats de joves amb dificultats marcades a les àrees emocionals i sociocomunicatives. A partir d’aquí, es dissenya un programa d’habilitats socials amb una prèvia educació emocional, bastat en la teoria de l’aprenentatge i els principis de la teràpia cognitiva – conductual.

L’estudi va poder concloure i replicar que l’entrenament en habilitats socials millora les capacitats de les mateixes en persones amb TEA.

Podeu compartir la notícia  a:

Oberta la pre-inscripció als tallers d’educació emocional i habilitats socials per a persones amb TEA

8 de febrer de 2017

Des de CERAC i amb col·laboració amb la Federació Autisme Catalunya, oferim sessions grupals per potenciar les habilitats socials de les persones amb TEA. Els tallers tenen una durada aproximada de 20 sessions i es duran a terme entre els mesos de març a juny.
Actualment, oferim tallers, dividits en edats cronològiques.
La pre-inscripció finalitza el proper 21 de febrer.

Aquests grups estan formats per 5 participants i dirigits per 2 professionals experts en TEA. A més a més, com a la resta de serveis, estaran recolzats per tot l’equip multidisciplinar.

Els tallers es durant a terme els dimecres i divendres, de les 16 a les 18 hores aproximadament.
L’assistència als tallers és gratuïta.

Podeu compartir la notícia  a:

Per a veure més notícies de l'any 2016 clica aquí.